Reducera risken för transportskador - Spara tid och pengar

Reducera risken för transportskador - Spara tid och pengar


Skador på gods kostar både tid och pengar, oavsett om du skickar eller tar emot gods. Det finns således mycket pengar att spara genom att minska skadefrekvensen på godset - läs våra tips nedan så kommer du garanterat att uppleva mindre problem med din godshantering!

I genomsnitt har en produkt som är beställt via internet ca 10 kontaktpunkter innan den når mottagaren. Med detta i åtanke är det inte så konstigt att olyckor sker, både under hanteringen på lagret men också under transporten.

Oftast är logistikkedjan lång från när produkten skapas tills dess att produkten når slutanvändaren. Genom att försöka minska risken i varje steg finns det stora pengar att spara. Hur mycket skulle du spara om skadefrekvensen minskade med 5%, 20% eller 50%? Troligen rör det sig om stora summor!

| Läs också: Gör lagret redo för högsäsong

För att bättre illustrera en logistikkedja så kan vi ta Cowab som exempel. Hos Cowab så levererar vi allting från glasskrivtavlor till tippcontainrar över hela landet. Många av våra produkter produceras i våra egna fabriker och skickas sen till vårt huvudlager. Varor som beställs från externa leverantörer kan ibland gå via vårt huvudlager men kan också skickas direkt till slutkund.

En lastpall med gods kan således lastas av och på vid flertalet tillfällen innan det anländer till slutkund. Vid varje lossning och transport finns det risk för skador på godset. Vilket leder till tidsförluster och irritation hos slutkunden som behöver reklamera sitt gods. Vad kan göras för att minska skadorna på godset? Vad kan DU göra?

Rapportering av skador

Skapa ett system för att hantera skador. Vad var det som blev skadat? Vilken typ av gods var det? Hur blev det skadat? Genom att använda ett enkelt system för att dokumentera och spåra dina skador går det att dra lärdomar och arbeta för att minska den typen av skador framgent.

Emballage och surrning

Emballaget på varorna är av stor vikt, ibland räcker det att emballaget är skadat för att slutkunden ska vilja reklamera varan. Korrekt emballering säkerställer att godset inte rör sig under frakten och det ska även skydda mot eventuella stötar. Tänk på att gods ofta staplas på varandra för att spara utrymme under transport. Godset ska således klara av att ha saker ovanför sig.

Byt ut trasiga pallar och se till att förvaringslådor klarar av påfrestningen vid frakt. Se till att förpacka lösare gods med sträckfilm så att godset står stadigt på pallen. Använd en handhållare till sträckfilm så kan du enkelt “filma” godset som det heter på fackspråk.

Ibland räcker det inte med sträckfilm utan man måste banda godset. Detta görs genom att man använder ett emballageband av typen PP eller WG. Tillsammans med en bandsträckare sträcks bandet runt om godset och stabiliserar det så att det sitter fast.


Av- och pålastning

Varje gång gods hanteras vid av- och pålastning finns det risk för skador. Truckgafflar kan av misstag köras in i sidan av godset eller godset kan välta. Detta är oftast det mest riskfyllda momentet under en transport och här måste man vara extra uppmärksam. Till exempel bör man säkerställa att all lagerpersonal vet om riskerna vid av- och pålastning och man har personal som är utvilad och kapabel att genomföra sina uppgifter.

Upplärning

Att lära all personal som hanterar gods rutiner och processer för hantering av gods kan vara avgörande för att minska skadefrekvensen på gods. Personalen måste veta hur man packar godset rätt och hur man fraktar det rätt. Utbildningar behöver hållas för ny personal men det är också viktigt att befintlig personal får utbildning repeterade några gånger under året.

Underhåll av utrustning

Ovan nämnde vi vikten av att direkt byta ut trasiga pallar men det gäller att även hålla koll på annan utrustning av lagret. Pallställ behöver sättas upp på ett säkert sätt och där man minskar risken för ras. Alla pallställ måste förses med påkörningsskydd.

Ibland kan utrustningen vara felaktig men ingen risk för olyckor finns om man fortsätter att använda den. I dessa fall måste personalen som ska använda utrustning veta om dessa fel så att inget oförutsett sker. I största mån bör man alltid försöka återställa utrustning till dess ursprungliga funktionalitet alternativt kan det vara dags att köpa ny. Kontroll av utrustning måste ingå i arbetet och måste schemaläggas. Annars finns det risk att det aldrig blir av.

Hur stora kostnadsbesparingar går att uppnå?

När man arbetar med transport av gods är det alltid en avvägning hur mycket tid du ska spendera på att paketera godset korrekt, hur noggrann du ska vara för att undvika skador. Detta behöver ställas till den extra tiden det tar att vara så noggrann.

För att fatta korrekt beslut måste man dokumentera sin process och hitta de flaskhalsar som tar tid men också ignorera de flaskhalsar som “kostar” för mycket att fixa till. I dokumentationen bör man skriva ner vilka de vanligaste skadorna är för att se om det går att undvika i framtiden. Om godset alltid skadas på ett specifikt sätt kan det vara en idé att höra av sig till den som packar godset och se om det går att göra på ett annat sätt.

Viss skada på gods kommer alltid att finnas. Miljön där gods transporteras är för hård för att skador helt ska undvikas. Men genom små justeringar och förbättringar kan man komma mycket långt!

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.