Ergonomi inom vården är viktigt – se till att ha rätt grejer på plats
Arbete på sjukhus och inom vården är krävande – därför är det viktigt att personalen får rätt förutsättningar att utföra sitt arbete på ett ergonomiskt sätt. Här kommer några tips på redskap som bidrar till bättre ergonomi inom sjukvården!
Långa stressiga dagar där man är ständigt på fötterna sliter på både kropp och knopp – därför är det viktigt att sjukvårdspersonalen har förutsättningar att utföra sina arbetsuppgifter på ett ergonomiskt sätt. Ergonomi handlar om att planera och skaffa utrustning som är anpassad efter människan för att förebygga risker för både ohälsa och olyckor.
Inom sjukvården finns många ergonomiska utmaningar och vi på Cowab vill därför tipsa dig om några smarta produkter som kommer underlätta arbetet och spara på kroppen.
Redskap som bidrar till bättre ergonomi
Det finns massor av ergonomiska hjälpmedel som kan användas inom sjukvården. Vi har valt ut några populära produkter som du ofta ser på sjukhus, tandläkarmottagningar och vårdcentraler – och som alla bidrar till bättre ergonomi för sjukvårdspersonalen.
Sadelstol
Med en sadelstol får du en ergonomisk sittställning och bättre hållning. Den ger också skön avlastning från stående arbete och passar utmärkt att använda vid undersökningar och vissa behandlingar eftersom du kan röra dig smidigt samtidigt som du har dina händer fria. Hos oss hittar du vanliga arbetspallar, taburetter och även sadelstolar med ryggstöd. Kolla in dem här!
Arbetsplatsmatta
Står du mycket och länge på hårda underlag? Då kommer en arbetsplatsmatta eller ståmatta göra under! Den minskar belastningen på fötter, ben, höfter och rygg samtidigt som din blodcirkulation och syretillförsel till musklerna ökar! Står du på en arbetsmatta blir du mindre trött och få bättre koncentrationsförmåga – du blir lite piggare på jobbet helt enkelt!
Se även till att ha arbetsskor med bra dämpning som är anpassade för sjukvården – dina fötter kommer tacka dig!
Sparkcykel
På sjukhus är det ofta stora avstånd mellan avdelningar och det kan vara bråttom att ta sig från ett ställe till ett annat – då är sparkcyklar och flakkärror perfekta! Uppstår en situation där du snabbt måste ta dig till akutmottagningen eller en operationssal kan du spara både tid och energi genom att ta en sparkcykel. Har du en flakcykel kan du dessutom få med dig nödvändig utrustning och annat.
OBS! Se till att ha god uppsikt när du kör för att undvika krascher och olyckor. Och använd plingklockan för att göra andra uppmärksam på din framfart!
Utöver vanliga flakcyklar har vi även sparkcyklar med korg och praktiska dragtruckar. Komplettera gärna din cykel med en skrivpulpet där du kan klämma fast journaler och andra dokument du behöver i arbetet.
Vagnar
Vagnar är väldigt praktiska och används i många olika branscher. Den ergonomiska fördelen är att du slipper bära tunga, otympliga saker för egen maskin. På just sjukhus, där hygienkraven är höga, är rostfria vagnar och rullbord att föredra då de är tåliga och otroligt lätta att rengöra.
Det finns många olika varianter att välja mellan och här nedan har vi valt ut några som kan användas inom sjukvården för att underlätta arbetet.
- Hyllvagnar liknar sjukhusvagnar och kan användas till det mesta. Lasta medicinsk utrustning, prover, flaskor med sårvätskor, förpackningar med förband och andra förbrukningsvaror, sängkläder till patientsängar, kläder och mycket annat. Även plockvagnar, korgvagnar och backvagnar fungerar utmärkt för dessa uppgifter.
- Rullbord är praktiska för att du både kan transportera saker samtidigt som du får en mobil arbetsyta.
- Plattformsvagnar är utmärkta om du behöver förflytta tung utrustning eller stort, otympligt gods.
Vagnar
Arbetsställning och lyftteknik
Tunga lyft och obekväma arbetsställningar förekommer dagligen på sjukhus och vårdcentraler. Det är vanligt att yngre sjukvårdare och sjukvårdspersonal inte inser vikten av att stå och lyfta på rätt sätt – men i takt med att åren går kommer felaktig belastning och lyftteknik att leda till skador även för dem. Det är därför viktigt att alla som jobbar inom sjukvården hittar en ergonomisk arbetsställning och lär sig rätt lyftteknik.
| Läs också: Rätt lyftteknik för en frisk kropp – så här lyfter du »
På Vårdhandboken kan du läsa och lära dig mer om förflyttningskunskap och lyfttekniker.
Vill du höra mer om våra produkter som kan bidra till bättre ergonomi inom vården? Ta då kontakt med våra duktiga medarbetare på kundtjänst!