Saknar du arbetsglädje? Så hittar du den igen
Du tillbringar många timmar i veckan på jobbet och hur du känner dig på arbetsplatsen påverkar i hög grad hur ditt humör är under de timmar du inte arbetar.
Visste du att över hela världen är svenskar bland de lyckligaste på jobbet? I genomsnitt är mindre än hälften av världens befolkning nöjd med sitt jobb, medan här i Sverige har 9 av 10 det bra på jobbet. Vi tjänar bra, vi arbetar färre timmar per vecka än man gör i många andra länder och vi har strikta krav på både semester, säkerhet och arbetsmiljö.
| Läs också: Såhär blir 2020 ditt bästa år: 7 tips för att uppnå målen »
Dessutom har vi ofta en plattare struktur i svenska företag än i andra länder i världen: Vägen till chefen är kort, dörren är vanligtvis öppen och vi har oftare möjlighet att påverka vår egen arbetsdag. Ändå finns det naturligtvis stora skillnader från arbetsplats till arbetsplats, och ibland kan det ske förändringar som gör att du inte längre mår lika bra.
Därför har vi det inte bra på jobbet
Det kan finnas många anledningar till varför du inte trivs på jobbet, och vissa är återkommande: Kanske är du inte nöjd med din arbetstid, har kollegor som du tycker är irriterande eller upplever stor arbetsbelastning och att du inte har tid att komma bort från det du måste göra. Du kanske känner att du har liten kontroll över din egen arbetsdag eller har få utvecklingsmöjligheter där du befinner dig. Eller kanske att det är för lite samband mellan ansträngningen du lägger ned och belöningen du får.
I vissa fall kan det ha gått så långt att missnöje eller brist på motivation bara kan lösas genom att byta jobb. För många kan dock några få grepp göra det mycket trevligare att vara på jobbet!
Prova detta för att få det bättre på jobbet
1. Identifiera faktorer som påverkar negativt - och se om de kan lösas
Vad är det som gör att du inte trivs på jobbet? Ta reda på anledningarna och överväg om det kan vara möjligt att fixa eller förbättra dem. Om det är arbetstiderna som är problemet, eller om du kan tänka dig andra uppgifter, till exempel - prata med chefen om det finns nya möjligheter.
Ibland måste du helt enkelt våga fråga för att komma någonstans, och om det inte är möjligt att göra något åt situationen nu kan möjligheter öppnas senare.
2. Gör en lista över 3 saker du är tacksam för idag
Sätt av några minuter varje dag för att identifiera tre saker du är glad för att du har. Du kan antingen börja arbetsdagen på det här sättet eller skapa en påminnelse på ett fast klockslag då du avsätter lite tid. De saker du listar behöver inte vara stora! Det kan vara allt från det faktum att du har möjlighet att gå och ta en kopp kaffe på jobbet till att du har bra kollegor, att det finns mycket humor på jobbet, att du får arbeta med kroppen under arbetstid och förblir aktiv, till att du gillar de arbetsuppgifter du har.
3. Hjälp någon att lösa ett problem
Det finns få saker som får oss att känna oss lika bra med oss själva som när vi har hjälpt någon annan. Engagera dig i en utmaning som en kollega har och se om du kan hjälpa till att lösa det. Detta gör flera saker - du får både en ökad förståelse för dina kollegor och deras situation, du mår bättre för att du hjälper någon och du bidrar till ett bra samarbete på arbetsplatsen.
4. Utvärdera när du tänker "det här är skit"
Om du tänker under arbetsdagen att något är särskilt negativt, försök att ta itu med det och vänd på det. Om du till exempel irriterar dig över en kollega: försök att fokusera på personens positiva egenskaper. Kanske är de empatiska och hjälpsamma eller kunniga och pålitliga?
5. Lär dig något nytt
Om du upplever att motivationen på jobbet ligger på bottennivå kan professionell eller personlig utveckling få dig över tröskeln. Du kan antingen engagera dig i andra uppgifter eller projekt på jobbet för att lära dig något nytt och prova andra saker, eller ta en kurs, eller helt enkelt läsa upp dig kring det fältet du arbetar med. Många människor upplever att de hittar ny mening i sitt jobb när de lär sig mer, och en bonus är att du blir ännu mer värdefull som anställd när du får mer kunskap och erfarenhet.
6. Gör en skryttavla
När någon säger något bra om oss eller jobbet vi gör, vi har uppnått goda resultat, vunnit ett pris eller gjort något annat vi är stolta över så tenderar vi att njuta av det bara för tillfället och sedan glömma det. Skapa en anslagstavla (den kan naturligtvis vara digital om du föredrar) med saker som gör dig lycklig och du är stolt över.
Samla till exempel e-postmeddelanden där du har fått beröm för det arbete du har gjort, feedback från andra, projekt du är stolt över eller priser du har vunnit. När du har en tuff dag, ta en titt på din skryttavla och se att du har uppnått mycket - och det finns många som tycker att du är helt lysande!