Här får du tips för trygga fatlyft och säker förvaring av fat
Att hantera och förvara fat av olika slag måste vara säkert och ska helst inte slita på kroppen. Därför finns det en del saker du bör tänka på och göra för att fathanteringen ska bli både trygg och ergonomisk. Här nedan får du tipsen!
Hanterar du fat med olja, kemikalier och andra farliga ämnen? Fathantering är inte helt utan risker; faten ska fyllas, tippas, tappas och tömmas, transporteras och förvaras – helst utan spill och utan att kroppen slits.
För att arbetet ska bli ergonomisk och att förvaringen görs korrekt finns några saker du bör tänka på: ett välplanerat utrymme, att medarbetarna har kunskapen som krävs, tillgång till rätt utrustning samt säkra arbetsrutiner. Dessa saker bidrar även till att minska risken att miljön tar skada, vilket är positivt!
Här nedan får du tips på smarta redskap för ergonomisk fathantering och vad du ska tänka på för säker förvaring av fat.
Säker fatförvaring
Oavsett om du ska förvara liggande eller stående fat, om det är plastfat, stålfat eller oljefat ska det göras på rätt sätt. Här är några punkter för säker fatförvaring:
- Underlaget ska vara tätt.
- Faten ska stå stadigt på en fatpall eller i ett fatställ. Läs mer om våra alternativ för fatförvaring här.
- Ställ faten där risken för olyckor och påverkan på dina medarbetares hälsa är liten.
- Ha påkörningsskydd om det finns risk för att fatpallarna skadas.
- Använd uppsamlingskärl, spilltråg och spillplattformar för att ge bättre skydd vid eventuellt spill och läckage samt för att förenkla invallning av olja.
- Håll torrt och rent.
- Vid förvaring utomhus ska faten skyddas med väggar och tak.
- Alla fat ska förvaras oåtkomligt för de som inte har behörighet att hantera dem.
Utöver dessa punkter kan du även ha fat och tunnor med lock för att försäkra dig om att innehållet skyddas. Märk gärna upp faten för att tydliggöra innehållet och göra det lättare att hitta rätt fat.
Ergonomiska fatlyft och trygga transporter av fat
Med sin storlek och runda form kan fat vara svåra att få grepp om. Stålfat och oljefat kan dessutom vara tunga att både tippa, lyfta och förflytta av egen maskin. Dessutom sker många olyckor och skador under transport. För att skona kroppen och samtidigt öka säkerheten kring fathanteringen är det viktigt att du har tillgång till ergonomiska lyfthjälpmedel och redskap. Här är några av våra favoriter!
- Fatkärra: Det perfekta redskapet som sätter ergonomi i fokus och ger säker fattransport. Hos oss hittar du manuella och hydrauliska pirror såväl som fatkärror med gripklor som håller fatet på plats – läs mer om våra fatkärror här!
- Fatvagn och fatpallsvagn: Praktiska vagnar som förenklar både förvaring och förflyttning av fat. De hanteras enkelt av en person och tack vare uppsamlingskärlen minskar risken för spill under transport – vilket ökar säkerheten på arbetsplatsen.
- Fattralla: Utmärkt för kortare transporter av stående fat, men kan även användas till att förflytta andra föremål med en cylinderformad botten. Dessa trallor kallas även för fatrullare.
- Fatlyftare och fatvändare: Med fatlyftare och fatvändare blir arbetet mer ergonomiskt och effektivt! Låter dig lyfta, rotera, tippa, tömma och sänka fat med minimal kraftansträngning. De flesta är anpassade för stående fat och minskar risken för spill jämfört med manuell fathantering. De reducerar också risken för skador! För trygga fatlyft med truck är våra fatgripsaggregat väldigt praktiska.
- Fatvagga: Ett stabilt alternativ för förvaring och transport samtidigt som det blir lättare för dig att tippa fatet.
Vid eventuella olyckor och spill
Om spill eller läckage förkommer är det viktigt att du torkar upp det så snabbt som möjlig. Se till att ha absorbenter och saneringsutrustning lättillgängliga och att dina medarbetare vet var de finns så att de kan agera snabbt! Har du inget absorbentpaket kan du ta sågspån, sand eller jord för att stoppa spridning av kemikaliespill och liknande. Kom ihåg att förbrukade absorbenteter ska sorteras som farligt avfall.
Glöm inte att bedöma riskerna med fathantering regelbundet. Ha en tydlig ansvarsfördelning och se till att dina medarbetare har kunskapen som krävs för tryggt och säkert arbete.