Så får du en ergonomisk arbetsställning vid arbetsbänken
Arbetsbänken är ett älskat och nödvändigt verktyg i många branscher, oavsett om du arbetar med tillverkning eller reparationer. Vanligtvis har du samma arbetsbord i flera år, och som regel är det vilket bord du har plats för och eventuellt lagringsutrymme ovanför eller under bänkutrymmet som blir kriterier när du ska köpa en ny arbetsbänk.
Ergonomi utelämnas ofta i detta sammanhang. Kanske upplevs ergonomi som ett modekoncept snarare än något som har praktisk betydelse, eller att man tycker att det blir för komplicerat och tidskrävande - eller underskattar vikten av en väl anpassad arbetsplats.
| Läs också: Smart kontorsförvaring - Såhär får du mer plats »
Vad är ergonomi?
Enkelt uttryckt kan vi säga att ergonomi handlar om att arbeta på ett sätt där du undviker belastningsskador. Arbetsrelaterade muskel- och skelettskador är den största anledningen till frånvaro på jobbet! Det är därför lika viktigt i ett enmansföretag som i en stor koncern, och det är ofta enkla steg som behövs för att göra stor skillnad.
Om du arbetar vid en arbetsbänk gör du ofta många repetitiva rörelser, lyfter tungt, håller armarna i obekväma arbetspositioner eller böjer rygg och nacke medan du arbetar. Detta kan orsaka både obehag och smärta, vilket med tiden kan bli kroniskt.
Så får du en mer ergonomisk arbetsställning vid arbetsbänken
Arbetshöjd
Din ideala arbetshöjd beror på hur lång du är, vad du arbetar med och om du sitter eller står (eller kanske båda). Se till att du kan utföra arbetet med avslappnade axlar som inte är upplyfta när du arbetar, och utan att behöva böja dig framåt.
Om du arbetar i positioner på olika höjder kan det vara värt att överväga ett höj- och sänkbart arbetsbord. Detta låter dig också variera mellan sittande och stående arbetsställning.
Om det finns flera personer som använder samma arbetsbänk är det väldigt fördelaktigt att kunna anpassa höjden till individen.
Bordsdjup
Inte bara höjden utan också arbetsbordets djup är viktigt. Bordsskivan måste vara tillräckligt djup för att rymma det du jobbar med, men tänk på att arbeta så nära kroppen som möjligt.
Arbetsområdet och alltså utrustning du använder ofta bör inte vara längre än 46 cm från kroppen så att du inte behöver sträcka dig i onödan. Saker du använder ibland kan vara upp till 60 cm från kroppen och det du använder sällan kan vara upp till 72 cm bort.
Därför är det bra att tänka igenom arbetsprocessen så att verktyg och utrustning är logiskt placerade på verktygstavlor, i lådor, skåp eller hållare på ett lämpligt avstånd.
Belysningens betydelse för god ergonomi
Något som ofta förbises när man gör en bedömning av en mer ergonomisk arbetsplats är bra och korrekt belysning. Dålig belysning leder ofta till försämrad arbetsposition. Förutom att man blir tröttare, kan man få ont i ögonen och huvudvärk. Kom också ihåg att ju äldre du blir, desto mer ljus behöver du för att inte påfresta synen för mycket.
Smart hantering av tunga eller stora föremål
När man bygger, reparerar eller packar varor måste man ofta vrida och vända på det man arbetar med. Om de föremålen är stora eller tunga leder det till både dålig arbetsposition och onödig belastning på kroppen. Om du har ett justerbart arbetsbord så sänk ner det när du märker att du lyfter upp axlarna.
Det finns också arbetsbord med en utdragbar hylla. Hyllan är lägre än arbetsbordet så att du kan dra ut den vid behov när du arbetar med stora föremål.
Bonustips: När du arbetar med tunga föremål kan ett bra tips vara att skaffa en arbetsbänk med kulrullar infällda i bordsskivan. Detta gör att du kan flytta och vända föremål med mycket mindre muskelkraft än annars.
| Läs också: 5 tips för att samarbeta bättre på jobbet »
Källa:
CSA Z412-17 An application standard for workplace ergonomics
Arbetsmiljöverket