Vad står IBC för och vad använder du en IBC-container till?

Vad står IBC för och vad använder du en IBC-container till?


IBC-container är ett tråkigt namn för en otroligt mångsidig behållare som många har fått upp ögonen för. IBC står för Intermediate Bulk Container, och det är vanligtvis en plastbehållare med raka kanter skyddad av en stålbur och placerad på en pall av trä, plast eller stål. IBC-behållare har en öppning överst med ett lock för påfyllning och en kran längst ner på en av sidorna för tappning.

Fördelen med utformningen är att tanken lätt kan staplas och transporteras, och att du kan flytta den med en pallyftare, truck eller staplare. Detta innebär att behållaren kan användas i väldigt många olika branscher, och eftersom den rymmer flera hundra liter sparar det mycket tid att använda en IBC-container snarare än andra och mindre alternativ.

| Läs också: Guide: Att tänka på när du ska köpa pallyftare »

Användningsområden för en IBC-container

Generellt kan vi säga att man använder en IBC-tank för att lagra vätskor, pulver, kemikalier och pastor. Det finns därför extremt många flytande och halvfasta ämnen som kan fyllas i en sådan tank. De finns i olika storlekar, men 1000 liter är förmodligen den vanligaste.

Inom jordbruket används dessa behållare både för lagring av bränsle för jordbruksmaskiner och för vattendunkar för betesdjur. En IBC-behållare kan också användas för att transportera bekämpningsmedel och andra kemikalier. Vid livsmedelsproduktion kan behållaren användas för olika ingredienser, och de används också för produktion av vin och sprit.

IBC-containrar används också i stor utsträckning i andra branscher och särskilt inom industrisektorn, för allt från kemikalier och råvaror till avfall och avlopp.

Förutom mångsidigheten är dessa behållare prisvärda jämfört med alternativ, de kan återanvändas och är lätta att förvara när de inte används. Inom industrin vill man gärna placera dem på uppsamlingskärl för IBC-containrar för att samla upp eventuellt spill under tappning och användning.

| Läs också: I farozonen för belastningsskador? Här är riskfaktorerna »

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.