Starta eget företag? Så kommer du igång!

Starta eget företag? Så kommer du igång!


Har du en dröm om att starta eget men tänkt att det är för komplicerat och vet inte vart du ska börja?

Det är definitivt mycket att tänka på, men om du tar det steg för steg kan du bli förvånad över hur lite tid du verkligen behöver för att få igång ditt företag. Här är vår guide om hur du startar ditt eget företag!

Formulera en affärsidé

En affärsidé är i korthet en beskrivning av vad ditt företag ska tjäna pengar på. Den innehåller ofta vilket behov ditt företag ska fylla och hur du ska göra det.

Vår affärsidé på Cowab är till exempel: Göra det möjligt för alla företag att uppnå högre lönsamhet och bättre arbetsmiljö genom att erbjuda specialistkunskap och ändamålsanpassade produkter med lång livslängd.

Affärsidén hjälper dig att definiera ditt företags inriktning, mot dig, alla anställda och partners samt dina kunder. Om vi ​​fortsätter att använda Cowab som exempel så pratar vi mycket om hur hållbara våra produkter är, eftersom det både är ekonomiskt, hälso- och miljömässigt mer lönsamt att köpa kvalitetsprodukter sällan, snarare än sämre produkter ofta.

Det innebär också att vi alltid har kvalitet i fokus när vi tar in eller producerar nya produkter till sortimentet, och att vi är noggranna för att produkterna ska vara bra och ergonomiska att arbeta med. Med andra ord, vår affärsidé hjälper oss i alla skeden från produkt till användning av kunden.

Du ser också att vår affärsidé säger något om vilka våra kunder är: "alla företag". Att definiera vilka dina kunder är kommer att ha stor inverkan på hur och vad du kommunicerar till dem.

En affärsidé är i korthet en beskrivning av vad ditt företag ska tjäna pengar på

Ta reda på om det finns en marknad för din idé

Innan du startar ditt nya företag måste du ta reda på om det finns en marknad för den produkt eller tjänst du vill sälja. Det gör du bäst genom att testa produkten på potentiella kunder, oavsett om det är att utveckla en prototyp och låta människor prova den, erbjuda prover eller låta dem testa din app gratis.

Du kan också göra undersökningar om det är svårt att testa produkten eller tjänsten direkt, samt få data från branschorganisationer, SCB och liknande. Kartlägg också vilka dina potentiella konkurrenter är och om du kan ta en unik position på marknaden. Detta kan vara allt från hur du prissätter dig till snabbare leverans eller en produkt med unika funktioner som konkurrenterna inte kan erbjuda.

| Läs också: Starta e-handel? Här är checklistan för framgång » 

Kartlägg dina processer

Oavsett om du säljer varor eller tjänster är det klokt att ha en uppfattning om hur processerna i företaget ska se ut. Vem, vad och hur ska produkten eller tjänsterna produceras, hur ska de levereras till kunderna? Vad ska du göra själv, och vad ska du betala andra att göra?

Om du gör ett bra jobb med att kartlägga dina processer först kommer du också att spara mycket tid, samt undvika felköp på utrustning du inte behöver.

Fundera över vilken utrustning du behöver

För att få en uppfattning om vad det kommer att kosta att starta upp, samt hur mycket utrymme och vilka lokaler du kan behöva, är det vettigt att göra denna bedömning nu.

Produktion

Om du ska producera varor eller tjänster behöver du diverse utrustning och lokaler för att utföra produktionen. Det kan vara allt från arbetsbänkar och verktyg till bilar och utrustning till packning eller transport.

Lager och förvaring

Om du behöver förvara varor eller utrustning kan du behöva ett lager, beroende på vad du ska sälja kan storleken på lagret variera. Om du till exempel säljer garnstänger räcker det med några förvaringshyllor och kanske genomskinliga plastlådor för att göra det enkelt att plocka och packa.

Säljer du däremot större och tyngre varor eller stora mängder kan du behöva pallställ och en genomtänkt lagerstruktur med utrustning för transport och lyft.

Om du främst vill sälja tjänster kanske du inte behöver något speciellt lagringsutrymme, men du kanske vill ha ett mötesrum eller en lounge där du kan bjuda in kunder och partners.

Kontorsmöbler och utrustning

Oavsett vilken typ av verksamhet du ska driva behöver du minst ett litet kontorsutrymme för att kunna hantera inkommande och utgående fakturor, marknadsföring med mera.

Kanske rymmer den ett kontorsbord, en kontorsstol, några bokhyllor eller lådor och en dator med en skrivare. Gör också en bedömning av nödvändiga program och appar du behöver, oavsett om det är för bokföring, programmering eller reklam.

Bestäm hur verksamheten ska finansieras

När du väl har identifierat att det finns ett behov av vad ditt företag kommer att erbjuda är nästa steg att bestämma vart man ska samla in pengar för att komma igång. Detta kommer också att påverka vilken företagsform du ska välja.

Sparade medel

Beroende på hur mycket du behöver för att starta och driva ditt företag kan besparingar vara ett alternativ. Det kan vara att du redan har medel tillgängliga, eller att du börjar spara nu samtidigt som du gör planer för ditt företag.

Fördelen med sparande är att du inte behöver ta ett lån eller involvera andra parter, utan kan komma igång snabbt och inte riskerar att hamna i skuld om ditt företag inte klarar sig.

Lån och / eller support

Om du behöver ytterligare kapital kan det vara aktuellt att ta ett lån. Det kan du göra via din bank eller andra institut.

Om du ska söka lån behöver du ha en affärsmodell som visar hur du ska tjäna pengar. Den behöver visa hur du har kontrollerat att det finns en marknad för produkten/tjänsten och säga något om säljmålen och vad du tänker lägga de lånade pengarna på.

En annan metod för att skaffa kapital som vuxit starkt de senaste åren är så kallad crowdfunding, som Kickstarter. Då får du en förskottsbetalning från intressenter av produkten/tjänsten så att du kan utveckla det du ska sälja utan att behöva ta dyre lån. För att lyckas med crowdfunding är det viktigt att beskriva fördelarna med produkten eller tjänsten och vilket problem den löser eller behöver.

Hitta investerare eller partners

Ett alternativ till att ta ett lån är att hitta en eller flera partners du vill starta företaget med. Detta kan vara av ekonomiska skäl men också för att få in nödvändig expertis i projektet.

En investerare är vanligtvis en person eller ett företag som köper aktier i ett annat företag för att tjäna pengar på detta, antingen genom att ta ut utdelning eller sälja aktierna till ett högre pris senare. På samma sätt som när man ansöker om lån är det därför viktigt att hänvisa till en plan för hur företaget ska bli lönsamt, så att potentiella investerare ser värdet av att investera i projektet.

Välj företagsform

Ett av de beslut du måste ta när du startar ditt eget företag är att välja hur verksamheten ska organiseras. Vilken organisationsform du väljer beror på flera saker, till exempel hur många ägare det ska vara, hur stor risk du ska ta och om du vill anställa dig själv eller inte.

Det finns fördelar och nackdelar med de olika företagsformerna, här betraktar vi de tre vanligaste som är enskilda företag, aktiebolag och ansvarsfulla företag.

Starta en enskild firma

Startar du enskild firma behöver du inget eget kapital och ditt företag står på dig i deklarationen. Det betyder att företaget inte är en separat juridisk person, utan att du personligen är ansvarig för alla skulder.

Om företagets verksamhet har en låg ekonomisk risk och du ska driva det ensam är en enskild firma ett bra val, vilket också ger färre skyldigheter i förhållande till rapportering till den offentliga sektorn. Du betalar inte heller arbetsgivaravgift för dig själv.

Observera att eftersom du inte är anställd har du inte rätt till arbetslöshetsersättning och inte rätt till sjukpenning förrän dag 17 i sjukperioden. Som egenföretagare får du 80% av sjukpenninggrunden utbetald.

Även om du inte är anställd i företaget kan du anställa andra, men måste sedan utöver lönen betala arbetsgivaravgift.

Starta Aktiebolag (AB)

Ett aktiebolag kan etableras med en eller flera ägare, och du eller ni måste bidra med minst 25 000 SEK i eget kapital vid uppstarten. Till skillnad från en enskild firma är ansvaret begränsat till eget kapital, eftersom företaget är en separat juridisk person.

Det innebär också att du är anställd i ditt eget företag, med de rättigheter och skyldigheter det innebär. Du måste betala arbetsgivaravgift, men har rätt till arbetslöshetsersättning och sjukpenning från första sjukdagen. Du kommer då att få 100% av arbetslöshetsersättningen, jämfört med 80% som egenföretagare i enskild firma får.

När du driver ett AB har du flera rapporter du måste göra under ett år, och företaget står inte på dig personligen.

Ett aktiebolag är mycket mer investerarvänligt än ett enskilt företag, eftersom investerare kan köpa aktier i företaget för att förvärva ett ägarandel.

Bestäm om du vill ta bokföringen själv eller inte

Bokföring är nödvändigt för att få överblick över intäkter och utgifter samt för att uppfylla rapporteringsskyldigheterna. Det finns numera många redovisningsprogram designade för företagare, som gör det enklare att föra bokföring själv.

Du kanske föredrar att lämna kontona till en revisor så att du istället kan fokusera på det du är bra på. Oavsett vad du väljer måste du känna till reglerna för mervärdesskatt (moms) och skatter och avsätta pengar till dessa.

Till exempel, som huvudregel, ska ingen moms tas ut på varor eller tjänster förrän du har sålt för 30 000 SEK under en 12-månadersperiod. Då måste du också registrera dig i momsregistret, och du har rätt till avdrag för ingående moms på inköp du gör till företaget.

Registrera ditt företag

När du är redo att göra det hela officiellt är det dags att registrera ditt företag. Registreringen kan vara olik beroende på företagsform, du fyller i ett onlineformulär hos Verksamt.se för de företag du vill starta.

Om du ska starta ett aktiebolag behöver du först betala in aktiekapitalet till banken, därefter behöver du be om ett bankintyg som visar att pengarna är insatta på kontot. Skicka sedan in intyget till bolagsverket.

Ditt aktiebolag behöver även ha en bolagsordning, där företagets samling med regler finns. Den skickar du in samtidigt som du anmäler ditt företag hos Bolagsverket.

Ska du starta enskild firma behöver du först ansöka om att bli godkänd för F-skatt, du ska också registrera dig för moms. Är det så att du ska ha anställda behöver du även registrera dig som arbetsgivare.

Marknadsför ditt företag - Bestäm hur du når dina kunder

Du är redo att nå ut till potentiella kunder, men det finns så otroligt många sätt att marknadsföra. Du kan delta på mässor eller skicka ut broschyrer med posten, annonsera i radio eller i tidningar, vara närvarande på sociala medier eller visa annonser i sökmotorer för att nämna några.

För att bestämma vad som är rätt för ditt företag är det bra att veta så mycket som möjligt om vem din kund är. Vilka intressen har han eller hon, vilka tidningar eller tidskrifter läser de, vilka sociala medier använder de?

När du känner din kund är det lättare att välja hur man prioriterar tid och pengar på marknadsföring. Försök inte att vara överallt, alltid. Då räcker inte tiden eller pengarna till, och ingen del av marknadsföringen kommer att fungera optimalt. Börja med några kanaler och media och ändra eller expandera med tiden.

Försök inte att vara överallt, alltid.

Behöver företaget en egen webbplats?

Även om du driver i liten skala och inte driver en webbutik rekommenderar vi att du skapar en hemsida.

En webbplats ger ett professionellt intryck, och det är mycket lättare för kunden att hitta öppettider, menyer, tjänster eller produkter på en dedikerad webbplats.

Vissa företag har bara en Facebook -sida, och det kan vara svårt för en potentiell kund att ta reda på när viktig information ligger mellan ett gäng inlägg och foton. Gör det enkelt för kunden - alltid.

Några sista ord

Det är ingen hemlighet att det är mycket jobb att driva eget och företagare säger ofta att de kanske inte var helt förberedda på alla uppgifter som skulle lösas. Ändå är det också mycket givande att driva eget företag, om du erbjuder en produkt eller tjänst som gör vardagen bättre, enklare eller mer underhållande för andra har du kommit långt.

Även om det aldrig finns någon garanti för att du kommer att lyckas, kan du med god planering och ekonomisk hantering öka chansen att företaget kommer att göra det bra. Att driva eget företag är i alla fall otroligt lärorikt och något du kan ta med dig i nya satsningar eller roller i framtiden.

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.