Guide: Vagnar för alla arbetsplatser
En vagn är ett kärt hjälpmedel på många arbetsplatser, den sparar tid och reducerar belastningen på kroppen. Vagnar kommer i extremt många varianter och här har vi satt ihop en guide så att du enkelt kan hitta den som passar dig bäst.
Ordet vagn brukar användas till det mesta som har ett eller flera hjul, och därför är det naturligtvis så att det finns många olika typer av vagnar som ska användas till lika många olika saker. Oavsett var du jobbar och vilken vagn just du behöver så kommer den att bidra till färre lyft och därmed mindre slitage på kroppen och en mer ergonomisk arbetsplats. På lång sikt kommer den därför kunna göra stor skillnad när det gäller att slippa förslitningsskador, och den reducerar i tillägg risken för skador på varor och annat material. Vagnar kostar ofta inte så mycket, så de är en billig investering i hälsa – i tillägg till att du kan frakta tunga eller skrymmande varor på ett säkert sätt eller alltid ha material nära till hands.
Att tänka på när man väljer vagn till arbetsplatsen
1. Storlek och tyngd på det man ska frakta
Kolla upp maxbelastning och kapacitet på vagnen du överväger att köpa. Är det relativt lätta produkter du ska ha på vagnen så kan du nöja dig med en transportvagn som väger mindre och inte är lika kraftig som de som är avsedda för tuffare användning. Kom ihåg att om godset är extra långt eller tungt så finns det speciella vagnar för det.
2. Ska vagnen användas inomhus eller utomhus?
Behöver du ett rullbord till restaurangen till exempel så kommer du med största sannolikhet rulla det över plana golv. Då fungerar de flesta hjultyper bra. Behöver du däremot en säckkärra som ska användas till både lager och utomhus så är det förnuftigt att välja en vagn med gummihjul eller hjul av polyuretan. Om du behöver använda en pirra upp och ner för trappor så finns det speciella trappkärror för precis det!
3. Vilken arbetshöjd är bäst för dig?
En del vagnar har lasthöjden nära golvet, som till exempel plattformsvagnar, en del lagervagnar och andra vanar avsedda för att transportera extra tungt gods. Du har kanske däremot behov för att få upp varorna i god arbetshöjd till exempel på en verkstad, i restaurang eller butik? Då skulle hyllvagnar, bordvagnar, lagervagnar och vid extra tungt gods lyftbordsvagnar och ministaplare vara till stor hjälp.
Användningsområden för olika vagnar
Vi har valt ut de populäraste typerna av vagnar till olika branscher så att du enkelt kan hitta den modellen som passar dig.
Hyllvagn
En hyllvagn har minst ett hyllplan i god arbetshöjd. Det kan vara allt från en serveringsvagn i lunchrummet till en verkstadsvagn eller bordsvagn som kan användas som avlastningsbord på kontor eller hotell. Hyllvagnar är väldigt användarvänliga och den sorten som vi vanligast levererar till kunder. Detta för att de kan användas till så mycket olika saker, allt från förvaring och transport till att helt enkelt ha en avställningsyta eller hylla på hjul. De kan med fördel också användas vid bygg och anläggning för verktygsförvaring etcetera. En hyllvagn i rostfritt stål är bäst för platser som kräver god hygien, som i kök eller inom sjukvården, för att de är enkla att rengöra.
Lagervagn
Lagervagnar gör livet lättare för butiksmedarbetare över hela landet! Med dem blir det enkelt att frakta varor från lagret in till butiken och fylla hyllorna. De hat oftast gallerhyllor, något som gör att vikten på själva vagnen hålls nere så att den lättare kan manövreras om den är tungt lastad. Den här typen av vagnar används ofta också i byggvaruhandel, trädgårdshandel och liknande så att kunden kan transportera tyngre varor ut till sin egen bil eller släpvagn.
Plockvagn
På lagret kan en plockvagn vara ovärderlig när du ska plocka produkter från lagerhyllor för att packa och sedan skicka till kunder. Eller kanske när du ska plocka reservdelar och komponenter till produktionen eller reparation? Plockvagnar ska vara stabila, lättmanövrerade och lätta så att godset kan stå för tyngden, därför har de ofta näthyllor och galler. Ibland kommer de även med fasta hjul fram så att de blir enkla att hålla kursen med i lagergångarna. Eller med stege för att kunna nå och hållare för packlistan. Det finns även enkla varianter med bara en gallerkorg på hjul.
Säckkärra / pirra
Vagnen på två hjul som kallas pirra i Stockholm heter säckkärra, magasinkärra eller paketkärra i resten av landet. De flesta säckkärror har två däck, en liten lastplatta längst ner och en anordning eller fotstöd för att få en bra hävstångseffekt när man lyfter och balanserar godset. Anledningen till att den finns är att en person själv ska kunna flytta tung last snabbt och tryggt. Man kan stapla flera kartonger eller säckar m.m. på varandra och jobba på ett betydligt mer ergonomiskt sätt än vid manuellt lyft. Detta utan att vagnen själv tar mycket plats eller är tung, så den kan hänga med överallt – i lastbilen, bagageluckan, under arbetsbänken eller inklämd mellan sista lagerhyllan och väggen! Ofta är de hopfällbara just för att det här ska vara smidigt, och har då oftast en uppfällbar lastplatta så att den tar minimalt med plats när den inte är i bruk.
Det finns flera specialvarianter av säckkärran. Kombinationskärror kan ses som en blandning mellan en säckkärra och en plattformsvagn (se nedan). Den underlättar arbete med flera olika lastmoment och transport. Gastubskärror och fatkärror är pirror för specifika ändamål, transport av gasflaskor och transport av fat helt enkelt. Vi har även trappkärror för att enkelt kunna transportera godset upp och ner för trappor. En trappkärra har tre hjul istället för ett på vardera sida. De olika varianterna är kära hjälpmedel på många arbetsplatser runt om i världen.
Plattformsvagn och Flakvagn
En plattformsvagn är en allsidig vagn som är populär i både verkstads- och lagermiljöer. I sin enklaste form har den ett lågt och således stabilt lastplan som kallas plattform och fyra hjul. De flesta har dock minst ett handtag på antingen kortsidan eller långsidan, och flera kommer med ett par nätsidor eller hela sargar. Med fyra sargar ser den i princip ut som en stor låda på hjul.
Plattformsvagnar kommer med eller utan broms och med olika lastkapacitet. En del tål gods på flera hundra kilo, därför är de bra för användning vid flytt av tunga komponenter.
En flakvagn har liksom plattformsvagnen ett lastplan i låg höjd, och den största skillnaden är att man drar flakvagnen bakom sig i ett handtag och de brukar inte komma med gallerväggar eller sargar. Även flakvagnar har en väldigt hög maxbelastning upp till 1,5 ton. Den går att få med hörnstolpar och trälämmar så att lasten inte ramlar av.
Tralla
Trallor är enkla ramar eller skivor på små hjul. De är speciellt framtagna för att kunna stapla och flytta boxar, kartonger och backar. Trallor är väldigt enkla att manövrera och används ofta inom matproduktion, storkök, bagerier och liknande. Det finns även varianter som bara är fyra hörn med tre hjul var. De är perfekta för att transportera tunga maskiner eller skåp och hyllor. Då kan en sida i taget lyftas och så placeras en tralla ut i taget. Därefter är det bara att promenera iväg med godset.
Materialvagnar
Ibland har man varor, material eller utrustning som är extra långt eller på annat sätt är svårt att frakta. Exempelvis är lister, rör, skivor, glas med mera knepigt att få upp på vanliga vagnar utan risk för ras. Därför finns materialvagnar! En materialvagn kan ha många olika utseenden beroende på vilket material den är avsedd för. Det finns till exempel långgodsvagnar som är till för långa rör, stolpar eller stockar. En långgodsvagn har en ställning med vertikala armar så att godset ska hållas på plats. Avståndet mellan axlarna kan ibland justeras efter godsets längd och de brukar ha ordentliga luftgummidäck som klarar tuffa miljöer.
Det finns även skivgodsvagnar för transport av gipsskivor, glas eller mdf. Skivvagnar har också en ställning och kommer både som enkelsidiga och dubbelsidiga. Det finns nätta varianter med två hjul för balans av skivan, eller kraftigare med fyra till sex hjul för transport och förvaring av skivorna. Tack vare att stora tunna skivor kan förvaras stående så blir det platseffektivt, och man behöver inte böja sig till golvet för att hämta en ny. Upp till de varianterna finns torkvagnar med horisontella pinnar i många nivåer för torkning av målade lister eller brädor m.m.