Så förlänger du livstiden på din utrustning

Så förlänger du livstiden på din utrustning

Du kan spara mycket på att förlänga livslängden på din utrustning och inredning istället för att köpa nytt. Har du utrustning, verktyg eller inredning som är i dåligt skick kan det snabbt skapa irritation, öka risken för olyckor och kosta mycket att byta ut.

Ur ett miljöperspektiv är det bra om du försöker undvika att köpa nytt eftersom vi då både slänger och tillverkar färre enheter. Det är ett enkelt sätt för dig och ditt företag att minska klimatavtrycket samtidigt som dina inköpskostnader minskar. Här delar vi med oss av 9 tips på hur du kan få inredning och utrustning att hålla längre.

| Läs också: Därför är bra lagerhantering nyckeln till en fantastisk kundupplevelse » 

1. Läs manualen

Slänger du bruksanvisningen utan att titta på den för att snabbt vill komma igång med verktyget eller inredningen du har köpt? Det är du inte ensam om.

Gör det till en vana att läsa igenom den medföljande manualen då den ofta innehåller både information om användning och tips på hur du ska underhålla och ta hand om produkten. Felaktig användning av en produkt kan det påverka och förkorta dess livslängd – och, i värsta fall, leda till olyckor eller skador på produkten och inredningen.

2. Efterdragning – viktigare än du tror

Du bör besiktiga och kontrollera att både möbler, verktyg och maskiner är korrekt monterade – ibland kan du behöva efterdra skruvar och muttrar. Om en produkt inte är ordentligt monterad eller om skruvar inte är riktigt fastskruvade kan det leda till felaktig belastning och ökat slitage. Det kan, i sin tur, leda till att utrustningens livslängd minskar avsevärt.

3. Ge bra utbildning

Lägg extra tid på att utbilda dina medarbetare i såväl arbetsplatsens rutiner som i hur de ska använda utrustning på rätt sätt. Har de, till exempel, inte fått veta att extra tunga varor ska placeras i en separat hylla som tål högre belastning, eller att syrafasta skruvar ska användas utomhus på grund av hög salthalt i luften, är det lätt att göra misstag.

En vagn eller kärra i rostfritt stål, till exempel, har högre motståndskraft mot rost men om den förvaras utomhus och utsätts för väder och vind kommer även den börja rosta, så småningom. Med grund i detta exempel på felaktig användning är det därför viktigt att din personal får rätt information och utbildning i hur de ska använda och ta hand om en produkt för att säkerställa att den håller över en längre tid.

4. Utför nödvändigt underhåll

Ta väl hand om utrustningen och se till att rekommenderat underhåll utförs både under användning och som kontroll med jämna mellanrum. Delar kan behöva smörjas, oljas och rengöras på ett speciellt sätt – och ibland kan vissa komponenter behöva bytas ut för att hålla verktyget eller utrustningen i toppskick.

5. Köp kvalitetsutrustning – det blir billigare i längden

Vid inköp till företag kommer priset alltid vara en viktig faktor. Den amerikanske investeraren Warren Buffet sa: ”Priset är vad du betalar. Värde är vad du får.” – kort och gott, du får det du betalar för.

Väljer du att satsa på kvalitetsprodukter får du utrustning och inredning som håller längre, vilket blir mycket billigare i längden. En billig produkt som håller i 8 månader kommer du förmodligen behöva byta ut – och det kostar pengar. Satsar du hellre på en lite dyrare och mer hållbar produkt som du kan använda i många år framöver kommer du däremot spara både tid och pengar.

Dessutom är kvalitetsprodukter ofta säkrare att använda, vilket minskar risken för skador på både person och gods.

| Läs också: Så får du en ergonomisk arbetsställning vid arbetsbänken » 

6. Glöm inte rätt förvaring

Förvara utrustning och hjälpmedel torrt och säkert så långt det är möjligt. Undvik att utsätta saker för fukt (särskilt saltvatten) när de inte används. Även produkter gjorda för professionellt bruk kan försämras med tiden om de inte tas om hand och förvaras på rätt sätt. Förvaring handlar också om att förhindra att obehörig personal får åtkomst, både av säkerhetsskäl och för att minska risken för svinn.

7. Använd rätt utrustning för jobbet

Felaktig användning av olika hjälpmedel, till exempel att använda dem till något de inte är gjorda för, kan vara skadligt för produktens livslängd och säkerheten. Se därför till att produkten kan användas som du tänkt, och att den är designad för att tåla den belastning eller de förhållanden du vill använda den i.

8. Håll inredning och utrustning så ren som möjligt

Se till att verktyg och hjälpmedel är rengjorda så långt det är möjligt. Detta förhindrar att smuts samlas i rörliga delar, vilket i sin tur kan försämra funktionen eller orsaka skador på vissa delar.

9. Byt ut istället för att köpa nytt

Ofta är det en enskild del som har slitits ut eller skadats, och inte hela produkten. Byt hellre ut den delen istället för att köpa en helt ny produkt. Det kan till exempel handla om att byta ut ett hjul, ett hyllplan eller en cylinder. Kontakta din leverantör och se om de kan hjälpa dig hitta den reservdel du behöver. 

Det är ofta mycket fokus på att miljövänliga åtgärder kostar mer, till exempel i form av högre skatter på produkter som orsakar stora CO2-utsläpp. Då är det bra att veta att det är både billigare och bättre för miljön att investera i hållbara produkter och bra underhåll!

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.